Hormonihoito on ensisijainen vaihtoehto eturauhassyövän uusiuduttua primaarihoidon jälkeen. Kemiallisesta tai operatiivisesta kastraatiosta huolimatta useimmilla potilailla sairaus etenee jossain vaiheessa. Ensi merkki siitä on PSA-lukeman nousu.
Tauti tulkitaan kastraatioresistentiksi ja metastasoitumattomaksi, kun PSA-taso nousee mutta taudin etäpesäkkeitä ei ole tavanomaisin menetelmin, luustokartoituksella, tietokonetomografialla tai magneettikuvauksella, osoitettavissa. Tärkein hoitotavoite on tällöin etäpesäkkeiden synnyn esto.
Darolutamidi on rakenteellisesti uniikki androgeenireseptorin salpaaja, jota ollaan kehittämässä eturauhassyöpälääkkeeksi. Toisen polven antiandrogeenien, kuten entsalutamidin ja apalutamidin, on osoitettu pidentävän merkittävästi etäpesäkkeiden ilmaantumiseen kuluvaa aikaa lumehoitoon verrattuna.
Satunnaistetussa faasin III kaksoissokkotutkimuksessa selvitettiin darolutamidin tehoa lumeeseen verrattuna.
Monikansalliseen tutkimukseen osallistui 409 klinikasta 1 509 miestä, suomalaisiakin mukana. Osallistujilla oli todettu etäpesäkkeetön, kastraatioresistentti eturauhassyöpä ja PSA:n tuplaantumisaika oli korkeintaan 10 kuukautta.
Darolutamidihoitoa saaneilla etäpesäkkeettömän ajan mediaani oli 40,4 kuukautta, lumelääkettä saaneilla 18,4 kuukautta. Darolutamidi myöhensi potilaiden kuoleman ajankohtaa, kipujen pahenemista, sytotoksisen kemoterapian aloitusta ja oireisia luustotapahtumia.
Haittavaikutusten takia darolutamidiryhmästä lääkkeen käytön lopetti 8,9 prosenttia ja lumelääkeryhmästä 8,7 prosenttia. Darolutamidia saaneilla ei esiintynyt epileptiformisia kohtauksia, kaatumisia, murtumia, kognitiivisia häiriöitä tai hypertensiota enempää kuin lumeryhmässä.
Darolutamidi aiheuttaa kastraatiohoidon haittojen päälle harvalukuisempia ja vähemmän toksisia sivuvaikutuksia kuin muut androgeenireseptorin salpaajat. Tutkijat arvelevat keskushermostoperäisten sivuvaikutusten vähäisyyden johtuvan sen heikosta penetraatiokyvystä veri-aivoesteen läpi ja vähäisestä sitoutumisaffiniteetista gamma-aminovoihapon A-reseptoriin.
Teksti: Ossi Lindell
Kuva: Fotolia