Suoliston mikrobisto säätelee sekä koe-eläimillä että ihmisillä vastustuskykyä syöpää vastaan. Se vaikuttaa myös syövän hoidossa käytettävien lääkkeiden tehoon, kertoo tuore tutkimus .
Tutkimus osoittaa, että D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti ruoansulatuselimistön bakteereihin, erityisesti Bacteroides fragilis-bakteriin, jonka todettiin edistävän syöpäimmuniteettia.
Mikrobiston ja sitä säätelevän ruokavalion vaikutusmekanismit ovat kuitenkin epäselviä.
Hiirikokeista ihmiskokeisiin
Englannin Francis Crick -instituutin, Yhdysvaltain syöpäinstituutin ja Tanskan Aalborgin yliopiston yhteistyönä toteutettu tutkimus aloitettiin hiirikokeina, joissa selvitettiin D-vitamiinin vaikutusta melanooman kasvuun ja sen oitoon.
Hiirien D-vitamiinilla rikastettu ruokavalio paransi immuniteettia eli vähensi melanooman kasvua ja lisäsi myös hoidon tehoa.
Geenitutkimukset osoittivat, että D-vitamiini aiheutti suolen epiteelisoluissa muutoksia, jotka suosivat Bacteroides fragilis -bakteerin kasvua. Jatkotutkimuksissa todistettiin, että vastustuskyky melanoomaa vastaan kohenee tätä bakteeria antamalla, mutta vain jos D-vitamiinia on edelleen saatavilla.
Näin siis hiirillä, mutta entä ihmisillä?
Tässä kysymyksessä turvauduttiin tanskalaiseen noin puolentoista miljoonan ihmisen aineistoon. Tulosten mukaan alentunut D-vitamiinitaso on yhteydessä syövän riskiin ja immunologisten hoitojen heikompaan tehoon.
Vaikka yksityiskohtaiset mekanismit D-vitamiinin vaikutuksista syöpäimmunologiaan jäävät avoimiksi, tutkijat toteavat sen kenties tarjoavan mahdollisuuksia kliinisiin ja kansanterveydellisiin sovelluksiin.
Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.