D-vitamiinin ja suoliston mikrobien yhteistyö auttaa vastustamaan syöpää

Tuoreen tutkimuksen mukaan alentunut D-vitamiinitaso on yhteydessä syövän riskiin ja syöpähoitojen heikompaan tehoon.

Tutkimus osoittaa, että D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti ruoansulatuselimistön bakteereihin, jotka edistävät syöpäimmuniteettia.
Adobe
Tutkimus osoittaa, että D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti ruoansulatuselimistön bakteereihin, jotka edistävät syöpäimmuniteettia.

Suoliston mikrobisto säätelee sekä koe-eläimillä että ihmisillä vastustuskykyä syöpää vastaan. Se vaikuttaa myös syövän hoidossa käytettävien lääkkeiden tehoon, kertoo tuore tutkimus .

Tutkimus osoittaa, että D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti ruoansulatuselimistön bakteereihin, erityisesti Bacteroides fragilis-bakteriin, jonka todettiin edistävän syöpäimmuniteettia.

Mikrobiston ja sitä säätelevän ruokavalion vaikutusmekanismit ovat kuitenkin epäselviä.

Hiirikokeista ihmiskokeisiin

Englannin Francis Crick -instituutin, Yhdysvaltain syöpäinstituutin ja Tanskan Aalborgin yliopiston yhteistyönä toteutettu tutkimus aloitettiin hiirikokeina, joissa selvitettiin D-vitamiinin vaikutusta melanooman kasvuun ja sen oitoon.

Hiirien D-vitamiinilla rikastettu ruokavalio paransi immuniteettia eli vähensi melanooman kasvua ja lisäsi myös hoidon tehoa.

Geenitutkimukset osoittivat, että D-vitamiini aiheutti suolen epiteelisoluissa muutoksia, jotka suosivat Bacteroides fragilis -bakteerin kasvua. Jatkotutkimuksissa todistettiin, että vastustuskyky melanoomaa vastaan kohenee tätä bakteeria antamalla, mutta vain jos D-vitamiinia on edelleen saatavilla.

Näin siis hiirillä, mutta entä ihmisillä?

Tässä kysymyksessä turvauduttiin tanskalaiseen noin puolentoista miljoonan ihmisen aineistoon. Tulosten mukaan alentunut D-vitamiinitaso on yhteydessä syövän riskiin ja immunologisten hoitojen heikompaan tehoon.

Vaikka yksityiskohtaiset mekanismit D-vitamiinin vaikutuksista syöpäimmunologiaan jäävät avoimiksi, tutkijat toteavat sen kenties tarjoavan mahdollisuuksia kliinisiin ja kansanterveydellisiin sovelluksiin.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.