Mitä enemmän lapsella on autistisia piirteitä, sitä todennäköisemmin hän joutuu kiusaamisen kohteeksi, käy ilmi Maria Junttilan psykiatrian alan väitöstutkimuksesta .
Autismikirjon häiriön on aiemmin osoitettu lisäävän riskiä joutua kiusatuksi. Sen sijaan autististen piirteiden yhteydestä kiusatuksi joutumiseen on tehty vain vähän tutkimusta ja Junttilan tutkimus on ensimmäinen Suomessa, kerrotaan tiedotteessa .
Tulokset osoittivat, että tietyt autistiset piirteet, erityisesti vaikeus luoda ikätoverisuhteita, heikot yhteistyötaidot, maalaisjärjen puute sekä motorinen kömpelyys lisäsivät kiusatuksi joutumisen riskiä.
Lisäksi lapsen aistiyliherkkyydet, kuten tunto-, haju-, kuulo- ja näköyliherkkyydet, ovat yhteydessä kiusatuksi joutumiseen.
Tutkimus vahvisti myös aiemmat tulokset siitä, että autismikirjon häiriö lisää merkittävästi kiusatuksi joutumisen riskiä.
Arvioiden mukaan autismikirjon lapsista 54 prosenttia joutui kiusatuiksi, kun muilla lapsilla vastaava luku oli 3,8 prosenttia. Vanhempien arvioiden mukaan autismikirjon lapsista kiusatuiksi joutui 69 prosenttia, kun taas vastaavasti muista lapsista 9,3 prosenttia.
Kiusaamista voidaan ehkäistä
Tutkimuksen mukaan opettajien ja muiden kasvattajien on tärkeää oppia tunnistamaan autistiset piirteet, jotta lapsia voidaan tukea paremmin.
— Tämän myötä voidaan vahvistaa kaikkien lasten vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitoja sekä ehkäistä kiusaamista. Erityistarpeiden, kuten aistiyliherkkyyksien, huomioiminen on tärkeää kaikissa toimintaympäristöissä, Junttila painottaa.
Tutkimukseen osallistui 4 408 kahdeksanvuotiasta lasta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta. Heistä 28:lla oli diagnosoitu autismikirjon häiriö.
Autismikirjon häiriön ja autististen piirteiden yhteyttä kiusatuksi joutumiseen tarkasteltiin käyttämällä ASSQ-lomaketta (Autism Spectrum Screening Questionnaire), jonka täyttivät vanhemmat ja luokanopettajat. Lisäksi analysoitiin aistiyli- ja aliherkkyyksien vaikutusta.