Minkä verran Suomessa todetaan vuosittain anafylaksioita, dosentti, lastenallergologi Juho Kivistö Taysin allergiakeskuksesta?
– Väitöskirjatutkija Lasse Saarimäen tuoreen, Allergyssä julkaistun tutkimuksen mukaan anafylaktisten ja allergisten reaktioiden aiheuttamien aikuisten sairaalahoitojen ilmaantuvuus 1999–2020 oli 11 tapausta 100 000:ta henkilövuotta kohti Suomessa. Aikaisemmissa tutkimuksissa ilmeni, että lasten allergiset reaktiot mukaan lukien anafylaksiat kaksinkertaistuivat Suomessa ja Ruotsissa 1999–2011.
Anafylaksioiden vuoksi sairaalahoitoon joutuneista lapsista 60 prosenttia oli alle 10-vuotiaita.
— Lasten anafylaksiat vaikuttavat edelleen olevan kasvussa. Meillä on parhaillaan tekeillä pohjoismainen jatkotutkimus tästä aiheesta.
Miksi anafylaksioita syntyy?
– Lapsilla niitä aiheuttavat ruoka: erityisesti maito, vehnä, kananmunat ja pähkinät. Suomessa on pähkinöiden käyttö lisääntynyt paljon 2000-luvulla. Pähkinöistä johtuvat anafylaksiat ovat lapsilla kasvussa, erityisesti cashew-pähkinöiden synnyttämät reaktiot. Tämä näkyy myös Taysin allergiakeskuksessa lähetteiden määrän kasvuna.
Aikuisilla anafylaksioita aiheuttavat ruoka-aineiden lisäksi pistiäiset ja lääkeaineet.
Mikä aiheuttaa kuolemia, joiden syinä ovat anafylaksiat?
– Tutkimustemme mukaan aikuisia kuolee useimmin ampiaisen piston laukaisemaan anafylaksiaan. Kansainvälisesti kuitenkin Suomessa on melko vähän anafylaksiakuolemia. Silti anafylaktisten reaktioiden aiheuttamat kuolemat ovat maassamme hieman kasvussa.
Alle 16-vuotiaita ei kuollut anafylaksiaan 1996–2013. Anafylaksiat kuitenkin lisääntyvät ja vaativat erittäin paljon huomiota. Ne ovat henkeä uhkaavia tapahtumia, jotka ovat mahdollisesti kohtalokkaita minkä ikäiselle tahansa.
Toimivatko anafylaksioiden ehkäisy ja hoito?
– Suomessakin on edelleen jossain määrin diagnostiikan vaikeutta. Ammattilaisenkaan ei ole aina helppo tunnistaa anafylaksiaa. Hoidon viiveestä on tutkimusnäyttöä.
Lääkkeenä anafylaksiaan toimii tutkitusti ainoastaan lihakseen pistettävä adrenaliini. Perheet, joissa on anafylaksiariskissä oleva lapsi, eivät aina joko tunnista reaktiota tai heillä on kynnys pistää adrenaliinia.
— Olen juuri tehnyt selvityksen, millaisia hoito-ohjeita anafylaksioista on Pirkanmaan hyvinvointialueella. Tarkoitus on yhdenmukaistaa terveydenhuollon henkilöstön koulutusta ja lisätä neuvontaa potilaille, Kivistö toteaa.
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.