Ihmeellinen mieli on uskomaton ja kiehtova tarina siitä, mihin yksilöllisyyden huomioon ottaminen voi parhaimmillaan johtaa. Lapsesta, jonka ei uskottu enää puhuvan tai lukevan, tuli 12-vuotiaana kvanttifysiikan yliopistotutkija.
Jake oppi kyllä omin päin aakkoset ennen kuin kävelytaidon ja jokelteli kuulemansa perusteella alle vuoden vanhana japania, mutta alkoi taantua toisena ikävuotenaan sairastettuaan lukuisia korvatulehduksia. Hän alkoi viettää pitkiä aikoja tuijottaen ruutukuvioita tai valoja ja varjoja, lakkasi puhumasta, hymyilemästä ja ottamasta kontaktia läheisiin. Parivuotiaana hänellä todettiin autismi. Huikean korkeasta älykkyysosamäärästä huolimatta tulokset toiminnallisissa taidoissa olivat niin heikot, että diagnoosi oli kehitysvammainen autisti, eikä ennuste ollut kaksinen.
Onnekseen Jake oli saanut sitkeän äidin, joka taisteli hellittämättä poikansa hyväksi. Äiti alkoi tukea lapsensa erityislaatua ja vahvuuksia, ja pikku hiljaa Jake puhkesi kukkaan, jopa sosiaaliset taidot kohenivat siinä sivussa. Tavallinen koulu ei tarjonnut pojan kipeästi kaipaamia haasteita, mutta onneksi oli observatorioita ja yliopistoja, jotka olivat valmiita jakamaan oppia epätavalliselle 10-vuotiaalle. Jake pääsi vihdoin sukeltamaan kunnolla matematiikan ja fysiikan kiehtovaan maailmaan, omaan maailmaansa.
Kirja antaa toivoa: on asioita, joita ei voi muuttaa, kuten autismi, mutta myös asioita, joille voi paljonkin, kuten täysi elämä autismista huolimatta tai ehkä juuri sen takia. On helppo samastua ihmiseen, jota kohdellaan väärin ja joka sitten näyttää muille, miten pahasti he ovat erehtyneet. Tarina joutseneksi kypsyvästä rumasta ankanpojasta puhuttelee aina. Jos on selviytymistarinoiden ystävä, nauttii varmasti myös tästä kirjasta.
Ihmeellinen mieli. Poikani tarina. Kristine Barnett, suom. Eija Tervonen. Otava, Helsinki 2013. ISBN 978-951-1-26197-1. Sivuja 320. Hinta 31,50 e.
Anne-Maria Kuopio
LT, neurologian erikoislääkäri