Äidin ja vauvan välisestä monimutkaisesta fysiologisesta yhteydestä on saatu merkittävää lisätietoa.
Äidin suolistosta peräisin olevat bakteerit asettuvat synnytyksessä vauvan elimistöön ja saavat aikaan vauvalle hyödyllisen bakteeriston, joka auttaa vauvaa pilkkomaan ravintoaineita ja hyödyntämään vitamiineja ja opettaa vauvan orastavan immuunijärjestelmän tunnistamaan vieraita mikrobeja. Helsingin yliopiston, Massachusetts Institute of Technologyn ja Harvardin yliopiston Broad-instituutin tuore tutkimus kertoo myös, että äidin suolistomikrobiston vaikutukset ulottuvat synnytystä vielä pidemmälle lapsuuteen, jopa vauvan koko ensimmäisen elinvuoden ajan.
– Tämä voi olla vielä yksi äidin ja lapsen välisen pitkän siteen etu, sillä se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia näille hyödyllisille geenin siirtymisille, Helsingin yliopiston tutkija Tommi Vatanen kertoo tutkimsuta koskevassa Helsingin yliopiston tiedotteessa .
Äidin mikrobiston geenit tukevat vauvan ruoansulatuksen toimintaa
Cell -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa löydettiin imeväisten suolistobakteerien genomeista satoja geenejä, jotka olivat peräisin äidin bakteereista. Sen lisäksi, että nämä geenit vaikuttivat lapsen terveyteen ja kehitykseen, ne auttoivat vauvaa käsittelemään muuttuvaa ruokavaliota sen kasvaessa.
Tutkijaryhmän tunnistamien siirtyneiden geenien joukossa on monia, jotka esimerkiksi koodaavat vauvan ruokavalioon liittyviä proteiineja, kuten entsyymejä, jotka hajottavat rintamaidon monimutkaisia sokereita. Siirtyneet geenit auttavat siis vauvaa hyödyntämään sen saamia ravintoaineita.
Myös lähipiirin geenit siirtyvät vauvaan
Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että vauvan mikrobit saavat geenejä myös muilta ihmisiltä vauvan jokapäiväisessä elämässä, kuten ei-synnyttäneeltä vanhemmalta tai sisaruksilta.
Geenin siirtymisiä voi tapahtua vielä enemmän kuin mitä toistaiseksi on pystytty todentamaan. Aiheesta tarvitaankin vielä jatkotutkimusta sen selvittämiseksi, missä ja milloin geenin siirtymisiä voi tapahtua.
Karoliina Saarnikko Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.