Brasiliassa levinnyt zikavirus on vähitellen varmistumassa sikiön pienipäisyyden eli mikrokefalian aiheuttajaksi. Tähän viittaavat uudet Lancet Infectious Diseases -lehdessä julkaistut tulokset. Täysin vedenpitäviä todisteet eivät vieläkään ole, mutta tulokset vahvistavat näyttöä zikaviruksen osuudesta mikrokefalian yleistymiseen Brasiliassa ja osoittavat viruksen voivan kulkea istukan läpi.
Brasiliassa on todettu lähes 4 800 mikrokefalia-tapausta nyt meneillään olevan zikavirusepidemian aikana. Tämä on 20 kertaa enemmän kuin normaalisti. Mikrokefalia aiheuttaa yleensä henkistä jälkeenjääneisyyttä.
Tieteellinen näyttö zikaviruksen ja mikrokefalian yhteydestä on ollut puutteellista, mutta nyt brasilialaistutkijat raportoivat eristäneensä zikaviruksen genomin kahden zikavirusinfektion kaltaisiin oireisiin raskauden aikana sairastuneen äidin lapsivesinäytteistä. Kummankin äidin sikiöillä oli todettu mikrokefalia.
Äitien näytteistä etsittiin myös denguevirusta ja monia muita viruksia, jotka olisivat voineet aiheuttaa sikiön mikrokefalian, mutta testitulokset olivat negatiivisia. Tutkijat myös tunnistivat viruksen olevan geneettisesti lähes identtinen Ranskan Polynesiassa vuosina 2013–2014 epidemian aiheuttaneen zikaviruksen kanssa.
Havainnon tehneet tutkijat pitävät tuloksiaan vahvana viitteenä zikavirusinfektion ja mikrokefalian yhteyden syyseurauksellisuudesta. Täyttä varmuutta tästä ei silti ole, mutta toivon mukaan varmistus saadaan meneillään olevissa tutkimuksissa.
WHO pitää zikavirukseen liitettyjä kehityshäiriöitä kansainvälisenä terveysuhkana, mutta ei vielä ole suositellut matkustusrajoituksia zikavirusalueille. Raskaana olevien naisten kannattaa silti harkita tarkoin matkustavatko he alueille, joissa epidemia vallitsee.
Zikavirusinfektio aiheuttaa kuumetta, ihottumaa, silmäoireita ja nivelkipuja. Virustartunta saadaan lähes aina hyttysen puremasta, joten suojautuminen niitä vastaan on tehokkain tartunnan ehkäisykeino.
Lähde:
Detection and sequencing of Zika virus from amniotic fluid of fetuses with microcephaly in Brazil: a case study. Lancet Infectious Diseases 2016;DOI:10.1016/S1473-3099(16)00095-5.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Panthermedeia
Lue myös:
Raskaana olevien kannattaa välttää matkustamista zika-viruksen leviämisalueille
Zikavirusinfektion mahdollisuus muistettava myös Suomessa – tauti leviää Etelä- ja Väli-Amerikassa