Maailman terveysjärjestö WHO kertoo pohtivansa geneettisesti muunneltujen hyttysten käyttämistä zikaviruksen vastaisessa kamppailussa. Vastaavaa menetelmää on jo kokeiltu Brasiliassa denguekuumeen kitkemisessä. Asiasta uutisoi British Medical Journal.
Zikavirusta levittävät Aedes aegypti -hyttyset ovat sopeutuneet hyvin ihmisten asuinympäristöihin ja ovat monella tapaa hankalia tuhota. Tämän vuoksi perinteisten keinojen lisäksi mietitään myös uusia lähestymistapoja. Sama hyttynen levittää myös kelta- ja denguekuumetta.
Nyt harkinnassa ovat muuntogeeniset OX513A-hyttyset, jotka pystyvät lisääntymään, mutta niiden toukat kuolevat nopeasti eivätkä ehdi aikuisikään.
Tutkijoiden tarkoitus olisi toistuvasti vapauttaa suuria määriä muunneltuja uroshyttysiä parittelemaan villien Aedes aegypti -hyttysten kanssa, jolloin zikavirusta levittävät hyttyskannat pienentyisivät. Myös säteilyllä sterilisoitujen uroshyttysten käytöstä on keskusteltu.
Kolmas harkinnassa oleva keino olisi vapauttaa luontoon uroshyttysiä, joihin on istutettu vain selkärangattomiin tarttuvia Wolbachia-bakteereita. Kyseiset bakteerit lyhentävät hyttysten elinikää ja vähentävät niiden kantamien zikavirusten määrää.
Etelä-Amerikan zikavirusepidemiaan on reagoitu voimakkaasti, koska zikavirustartuntojen epäillään aiheuttaneen lasten kehityshäiriöitä ja varsinkin mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä. Tieteellinen näyttö zikaviruksen ja mikrokefalian yhteydestä ei ole aukoton, mutta uusimmat tutkimukset viittaavat vahvasti siihen. Mikrokefalia aiheuttaa henkistä jälkeenjääneisyyttä.
Genetically modified mosquitos may be used in fight against Zika. BMJ 2016;352:i1086
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Panthermedia