Vantaan kaupunki on päättänyt kokeilla kokemusasiantuntijan pitämää asiakasvastaanottoa kaupungin omana toimintana vuoden 2015 aikana. Kokemusasiantuntijan vastaanotto toimii kolmella eri terveysasemalla: Korsossa, Martinlaaksossa ja Hakunilassa.
Syynä kokeiluun on ollut ”kokemusasiantuntija Vantaan Korson terveysasemalla 2012 -2014” pilottikokeilu, joka on saanut hyvää palautetta. Pilotti oli osa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Kaste-ohjelmaa ja sen toteutti Mielen avain -hanke yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa.
Kokemusasiantuntija Hannu Ylösen mukaan kaksi kolmesta kokemusasiantuntijan vastaanotolla käyneestä asiakkaasta koki hyötyvänsä palvelusta erittäin paljon.
– Kaikkiaan vastaanotolla kävi pilotin aikana 90 eri asiakasta. Sama asiakas kävi vastaanotolla keskimäärin kolme kertaa. Suurin osa asiakkaista oli keski-ikäisiä. Miehiä asiakkaista oli 66 prosenttia ja naisia 34 prosenttia, hän kertoo.
Apua päihdeongelmaiselle
Kokemusasiantuntija on kokemusasiantuntijakoulutuksen käynyt henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta päihdeongelmasta joko sitä sairastavana, siitä toipuneena, palveluita käyttäneenä, omaisena tai läheisenä.
Terveysaseman lääkärit ja hoitajat ohjaavat potilaita kokemusasiantuntijalle harkintansa mukaan. Ajan kokemusasiantuntijan vastaanotolle voi varata myös puhelimella. Kokemusasiantuntija tarjoaa päihdeongelmista eroon haluaville vertaistukea, toipumisuskoa ja palveluohjausta.
Vertaistuki päihderiippuvuuden hoidossa ei ole uusi ilmiö Suomessa. Vertaistukeen vahvasti nojaava AA-toiminta käynnistyi 1940-luvulla ja päihteetön A-kiltatoiminta 1960-luvulla. Ylösen mukaan uutta on se, että vertaistukea tarjotaan terveysasemalla julkisessa terveydenhuollossa ”matalan kynnyksen” periaatteella.
Lähde:
KoKoA: Koulutetut kokemusasiantuntijat ry
Kuva:
Panthermedia
Hannu Ylönen on kertonut alkoholismistaan ja raitistumisestaan Potilaan Lääkärilehdelle. Lue artikkeli "Alkoholismi on sairaus, josta voi toipua".