Tuberkuloositapauksia on uutisoitu viime vuosina Suomessa toistuvasti. Lähialueista Venäjällä ja Virossa tuberkuloosia on selvästi enemmän kuin Suomessa. Uhkaako tuberkuloosi yleistyä, ylilääkäri Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä?
– Ei. Suomessa tuberkuloositapausten määrä laskee jatkuvasti. Vuosittain tartuntoja todetaan noin 300. Suurin osa tapauksista todetaan iäkkäillä suomalaisilla, joiden vanha tartunta aktivoituu vastustuskyvyn heiketessä.
– Venäjällä tavataan lääkeresistenttejä kantoja lähinnä vankien ja muiden sosiaalisesti syrjäytyneiden keskuudessa. Suomessa on havaittu 0–6 lääkeresistenttiä tuberkuloositapausta vuodessa. Ei ole odotettavissa, että tilanne täällä huonontuisi selvästi. Mutta tuberkuloosin käydessä harvinaisemmaksi jokainen tartunta on uutinen.
STM julkaisi hiljattain valtakunnallisen tuberkuloosiohjelman. Miksi?
– Tuberkuloosin epidemiologia, testaus ja hoito ovat muuttuneet. Kolmannes tuberkuloositapauksista todetaan maahanmuuttajilla, joilla lapsena saatu tartunta aktivoituu. Lääkärin on hyvä muistaa, että tuberkuloosi voi vaivata myös työikäistä.
– Aiemmin tuberkuloosi todettiin usein tuberkuliinitestillä ja keuhkoröntgenkuvien avulla. Nykyään on uusia laboratoriotestejä, joilla tartunta voidaan todeta. Myös taudin hoito on muuttunut. Nykyään hoito aloitetaan neljällä lääkkeellä aiemman kolmen sijaan. On myös alettu painottaa valvottua hoitoa eli vaikkei potilas olisi sairaalassa, lääke annetaan hoitajan silmien alla.
Lasten tuberkuloosirokotukset lopetettiin 2006. Vaikuttaako se jotenkin tuberkuloositilanteeseen?
– Tartuntojen määriin se ei vaikuta, mutta tartuntaepäilyjen selvittämiseen kyllä. Tuberkuloosi on erityisen vaarallinen lapsille. Aiemmin oli enemmän aikaa selvittelyihin, nyt annetaan helposti suojalääkitys varmuuden vuoksi, jos tartunta on mahdollinen.
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 40/2013.