Sydänriskit tippuvat kun kovat rasvat korvaa hyvillä rasvoilla tai täysjyväviljalla

Tyydyttyneiden rasvojen eli ns. kovien rasvojen vähentäminen pienentää sydänriskejä, mutta vaikutus voi hyvinkin riippua siitä, mitä niiden sijasta alkaa syödä.

Tyydyttyneiden rasvojen eli ns. kovien rasvojen vähentäminen pienentää sydänriskejä, mutta vaikutus voi hyvinkin riippua siitä, mitä niiden sijasta alkaa syödä. Riskit pienentyvät, jos kovia rasvoja korvaa terveellisillä rasvoilla tai täysjyväviljalla ja hyvillä hiilihydraateilla.

Tuoreen tutkimuksen tulokset perustuvat kahden suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat lähes 130 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Osallistujia seurattiin 24–30 vuotta, ja tuona aikana heistä 7 700 sairastui sepelvaltimotautiin. Tutkimus on laadukkaimpia ja suurimpia tästä aiheesta tehtyjä selvityksiä. Tulokset julkaistiin Journal of American College of Cardiology -lehdessä.

Kovien rasvojen vaihtaminen monityydyttymättömiin rasvoihin tai täysjyväviljoihin pienensi sydänriskejä, mutta vaikutusta ei havaittu, jos kovien rasvojen paikan täytti ns. huonoilla hiilihydraateilla, kuten sokerilla, valkoisella vehnäleivällä, riisillä tai perunalla. Myös huonojen hiilihydraattien vähentäminen ja niiden korvaaminen monityydyttymättömillä rasvoilla tai täysjyväviljalla pienensi sepelvaltimotaudin vaaraa.

Havainnot saattavat selittää miksi joissain tutkimuksissa kovien rasvojen vähentäminen ei ole pienentänyt sydänriskejä. Niissä kovat rasvat ovat todennäköisesti korvautuneet huonoilla hiilihydraateilla eikä terveellisemmillä vaihtoehdoilla.

Julkaistu tutkimus on poikkeuksellisen hyvin tehty ja perustuu suureen aineistoon, joten sen tuloksia voi pitää erittäin luotettavina. Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että pelkän kovien rasvojen vähentämisen sijaan ihmisiä neuvotaan myös siinä, mitä niiden tilalle kannattaa ottaa. Terveellisiä rasvoja saa kasviöljyistä, kalasta, siemenistä ja pähkinöistä. Hyviä hiilihydraatteja saa täysjyväviljatuotteista ja kasviksista.

Tulokset ovat nykyisten ravitsemussuositusten mukaisia.

Lähde:
Journal of American College of Cardiology 2015;66:1538–1548

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia