Saako sanoa syöpä?

Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin asiantuntijapaneeli on ehdottanut syöpä-sanan välttämistä silloin, kun kyseessä on esimerkiksi vasta varhainen esiaste.

Syöpä on sanana pelottava, mutta siitä on samalla tullut myös yleisnimi monille pahanlaatuisille sairauksille. Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin asiantuntijapaneelin mielestä syöpä-sanan käyttöä kannattaisi rajata koskemaan vain vakavimpia tautimuotoja.

Esimerkeiksi paneeli otti 0-tason rintasyövän, CDIS:n (ductal carcinoma in situ), joka ei välttämättä etene invasiivista hoitoa vaativaksi syöväksi. Toisena esimerkkinä paneeli käyttää eturauhasen koepalasta löytyvää neoplasiaa tai epänormaalia liikakasvua (high grade PIN), josta puhutaan syöpänä, vaikka hoidoksi voisi riittää seulonta.

Tämän kaltaisia löydöksiä kantava ihminen voi ryhtyä käymään läpi rankkoja hoitoja, vaikka seurantakin voisi riittää. Ihminen kun kokee olevansa syövän vuoksi kuolemanvaarassa. Tällaiset varhaisen vaiheen löydökset ovat lisääntyneet laajenevien seulontojen vuoksi.

Suomalainen lääkäri ei korvaisi syöpä-sanaa

Duodecim-lehden päätoimittaja, patologian erikoislääkäri Johanna Arola tuntee sanojen voiman, mutta ei silti hylkäisi syöpä-sanaa pelkän pelon vuoksi.

– Kyllä syöpä pelottaa tulevaisuudessakin, Arola sanoo.

– Oleellisinta on, että potilasta hoitava lääkäri on itse perehtynyt tautiin ja sen ennusteeseen sekä käyttää riittävästi aikaa potilaan informoimiseen.

– On olemassa syövän esiasteita tai tiettyjä pahanlaatuisia kasvaimia, joita syöpä-sanaa kuvaa parhaiten. Toisaalta kasvaintautien tarkemmissa diagnooseissa käytetään nykyään nimiä, jotka eivät kuulosta syövältä. Esimerkiksi neuroendokriiniset tuumorit käyttäytyvät pahanlaatuisesti ja ovat siis syöpiä, Arola huomauttaa.

Syöpä-sanan arkipäiväistymisen tähdättiin muutamia vuosia sitten, jolloin Syöpäjärjestöt kampanjoi syöpä-sanaa toistavilla vaatteilla.

– Pidin kampanjaa hyvänä. On aiheellista muistaa, että vaikka syöpä kalskahtaa pahalta, meillä elää keskuudessamme entistä enemmän syövästä parantuneita. Toisaalta syövän pelko toivottavasti ohjaa ihmisten valintoja järkevään suuntaan, Johanna Arola muistuttaa.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla