Pelottava ebolavirus

Ebolavirus ei tartu ilmateitse, hyttysistä tai pilaantuneen ruoan tai veden välityksellä.

Ebolakuumeesta uutisoidaan lähes päivittäin. Länsi-Afrikan ebolaepidemiassa on WHO:n tuoreimman raportin mukaan sairastunut lähes 14 000 ihmistä, joista on kuollut lähes 5 000. Tilanne on siis vakava, mutta kuinka herkästi ebolavirus oikeastaan tarttuu?

Ebolavirus tarttuu ruumiineritteistä

Ebolavirus ei tartu ilmateitse, hyttysistä tai pilaantuneen ruoan tai veden välityksellä. Virus tarttuu ruumiineritteistä, kuten verestä, syljestä ja virtsasta. Tartunnan voi saada vain, jos näihin eritteisiin on suorassa kontaktissa, esimerkiksi suojaamattoman seksin aikana.

Ebola voi tarttua myös toipuvan henkilön eritteistä (yhdeksän viikkoa toipumisen jälkeen). Sen sijaan oireettomat tartunnan saaneet ihmiset eivät tartuta ebolaa.

Tartunnan voi saada ihmisen lisäksi eläimistä. Siksi suoraa kontaktia elävään tai kuolleeseen villieläimeen on syytä välttää ebola-alueella.

Jos ebolavirus tulisi Suomeen

Länsimaissa ebolavirus aiheuttaa kauhua ja jokaisesta mahdollisesta ebolatapauksesta uutisoidaan näyttävästi. Olisi kuitenkin tärkeää muistaa, että taudin leviämiseen Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa on vaikuttanut näiden maiden köyhyys ja terveydenhuollon kehittymättömyys.

Taudin laajamittainen leviäminen Suomessa on varsin epätodennäköistä. Ensinnäkin epidemia-alueella ei juuri ole suomalaisia. Lisäksi Suomen ja Länsi-Afrikan tilanne on hyvin erilainen. Suomesta löytyy tarkka suunnitelma ebolapotilaiden eristämisen ja hoitamisen varalle. Samaan aikaan Länsi- Afrikassa kaikille ei löydy edes kumihanskoja.

Ebola verrattuna muihin sairauksiin

Ebolaviruksen arvioitu perusuusiutumisluku (R0, reproduction number) on 1,52. Se tarkoittaa sitä, että yksi ebolapotilas tartuttaa taudin arviolta kahteen ihmiseen. Vastaava luku on influenssalla 1,5, denguekuumeella 5 ja tuhkarokolla 15.

Ebolassa tarttumista enemmän pelottaa sen tappavuus. Ebolaa sairastuneista yli 50 prosenttia kuolee tautiin. Vastaava luku on tuhkarokolla alle prosentti ja denguekuumeella noin 5 prosenttia.

Ebolakuumeen kuolleisuusluku johtuu siitä, että virusten aiheuttamiin verenvuotokuumeisiin ei ole lääkehoitoa. Hoito on oireenmukaista ja vaikeat tapaukset vaativat tehohoitoa.

Ebolaan ei myöskään ole olemassa rokotetta. Toisaalta ebolavirus tuhoutuu saippualla ja kloorikäsittelyllä.

Lähteet:
The Guardian
THL: Ebola
THL: Ajankohtaista Ebolasta

Tarkastanut:
Carita Savolainen-Kopra
virologian yksikön päällikkö
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia