Kokemusasiantuntija kannustaa päihdekuntoutukseen

Kokemusasiantuntija tuo maaliskuuhun saakka kestävän kokeilun ­aikana käytännön tietoa päihdekuntoutuksesta ja täydentää terveysaseman henkilökunnan antamaa tietoa.

Vantaalla Korson terveysasemalla tarjotaan päihdeongelmaisille mahdollisuutta päästä kokemusasiantuntijan vastaanotolle. Uuden mallin kohderyhmänä ovat pitkäaikaisesta päihdeongelmasta kärsivät.

– He ovat niitä, joiden kohdalla työntekijät kokevat, ettei heillä ole enää ­annettavaa. Asiakkaita on ohjattu jatkohoitoon A-klinikalle tai AA-ryhmiin, mutta päihdekuntoutus on syystä tai toisesta keskeytynyt ja he palaavat uudestaan terveysasemalle. Tilanne on muuttumaton tai jopa pahenemassa, hanketyöntekijä Anne Tapola kuvaa.

Terveysaseman apulaisylilääkäri ­Natalia Aaltonen pitää kokeilua kiinnostavana toimintamuotona.

– Odotamme tältä paljon ja malli voi kiinnostaa koko Suomessa. Päihdeongelmaiset ja myös heidän omaisensa voivat hyötyä toiminnasta, hän sanoo.

Malli perustuu Vantaalla tehtyyn asiakaskyselyyn. Päihdeongelmaiset kokivat kohdanneensa terveydenhuollossa ymmärtämättömyyttä ja asenteellisuutta sekä kaipasivat omakohtaista tietoa päihdekuntoutuksesta. Vastaanottoa ­pidetään kahdesti viikossa, ja kutakin asiakasta kohden on ­varattu yhdestä kuuteen käyntiä.

Toipumisuskoa päihderiippuvaisille

Kokemusasiantuntija Hannu Ylönen kertoo vastaanotollaan eri hoitovaihtoehdoista ja valaa motivaatiota.

– Pääviestinäni on, että alkoholismista voi toipua. Itsellenikin oli aikoinaan tärkeintä vertaistuki ja tarinointi muiden kanssa. En olisi vielä 10 vuotta sitten uskonut olevani tässä tilanteessa opastamassa muita, neljä vuotta raittiina ollut Ylönen kertoo.

Kokemusasiantuntija tuo maaliskuuhun saakka kestävän kokeilun ­aikana käytännön tietoa päihdekuntoutuksesta ja täydentää terveysaseman henkilökunnan antamaa tietoa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni saisi lisäpotkua päihteiden ­vähentämiseen ja aloittaisi päihdekuntoutuksen.

– Kokemusasiantuntija voi käyttää lääkäriä tai hoitajaa enemmän aikaa päihdeongelmaisen motivointiin ja mennä mukaan A-klinikalle tai tutustuttaa A-killan toimintaan. Hän voi osoittaa myös työntekijöille, että vaikeastakin päihdeongelmasta voi toipua, Tapola kuvaa.

Vantaalla arvioidaan ensi keväänä jatkoa ja mallin mahdollista laajentamista muille terveysasemille. Kokeilun rahoittaa Etelä-Suomen mielenterveyden ja päihdepalvelujen kehittämishanke Mielen avain.

Kokemusasiantuntijuuden malli on vahvimmillaan käytössä Uudessa-Seelannissa ja Skotlannissa.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 43/12.