Burana ja alkoholi? — Tunnetko yleisesti käytettyjen lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutukset?

Alkoholi voi voimistaa tai heikentää monien yleisesti käytettyjen lääkkeiden tehoa.

Pitkän illan jälkeen saattaa joutua ottamaan särkylääkettä seuraavana aamuna. Mikä on turvallinen vaihtoehto?
Adobe
Pitkän illan jälkeen saattaa joutua ottamaan särkylääkettä seuraavana aamuna. Mikä on turvallinen vaihtoehto?

Jos ilta venähtää liian pitkäksi ja on tullut kippisteltyä liikaa, päätä särkee aamulla ja siihen tekee mieli ottaa kipulääkettä.

Särkylääkkeeseen tukeutumista ennen kannattaa kuitenkin juoda vettä, sillä monesti päänsärky johtuu alkoholin aiheuttamasta elimistön kuivumisesta.

Jos särkylääkettä joutuu kuitenkin ottamaan, on hyvä muistaa muutama seikka.

Parasetamolia sisältävien kipulääkkeiden (Panadol, Para-Tabs, Ratiopharmin tuotteet) käyttö alkoholin kanssa samaan aikaan voi altistaa maksavaurioille. Parasetamolin annostussuositusta ei tule koskaan ylittää, jos elimistössä on alkoholia.

Entä burana ja alkoholi?

Burana ja muut ibuprofeiinia sisältävät tulehduskipulääkkeet (Ibusal, Ibumax) tai ketoprofeiinia sisältävät lääkkeet (Ketorin, Orudin) ovat parempi vaihtoehto alkoholin aiheuttaman päänsäryn hoitoon kuin parasetamoli.

On kuitenkin hyvä muistaa, että tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi ärsyttää maha-suolikanavaa. Haittaa ei yleensä ilmene satunnaisesti kipulääkettä käytettäessä.

Kolmiolääkkeiden kanssa ei saa ajaa autoa. Lääkkeiden aiheuttama väsymys muun muassa altistaa onnettomuuksille.
Adobe Stock
Kolmiolääkkeiden kanssa ei saa ajaa autoa. Lääkkeiden aiheuttama väsymys muun muassa altistaa onnettomuuksille.

Kolmiolääkkeet ja alkoholi ovat huono yhdistelmä

Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden eli kolmiolääkkeiden kanssa alkoholia ei tule käyttää lainkaan. Yhteiskäyttö altistaa muun maussa onnettomuuksille.

Kolmiolääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattomia. Yleensä alkoholi voimistaa kolmiolääkkeiden vaikutusta, kuten väsyneisyyttä, sekavuutta ja onnettomuusriskiä.

Kun alkoholia ja kolmiolääkkeitä käytetään jatkuvasti yhdessä, puhutaan lääkkeiden ja alkoholin sekakäytöstä.

Pahimmillaan kolmiolääkkeen ja alkoholin yhteiskäyttö voi johtaa myrkytykseen.

On hyvä muistaa, että joissakin mieliala- tai epilepsialääkkeissä ei ole punaista kolmiota, mutta ne voivat silti aiheuttaa voimakasta väsymystä. Näiden lääkkeiden kanssa tulee alkoholia käyttää aina maltillisesti tai ei lainkaan.

Alkoholi ja antibiootit — muista tämä

Yleisesti uskotaan, että antibioottikuurin aikana ei saa käyttää alkoholia. Tämä on osittain totta.

Suoliston ja emättimen tulehduksiin käytetyt antibiootit, jotka sisältävät metronidatsolia (Flagyl, Trikozol) aiheuttavat alkoholinkäytön kanssa antabus-reaktion eli voimakkaan pahanolontunteen. Muita oireita ovat päänsärky, ihon kuumotus ja punoitus, hengenahdistus sekä verenpaineen aleneminen.

Inhottava reaktio syntyy jo pienen alkoholiannoksen kanssa. Kun metronidatsolia sisältävä antibioottikuuri on ohi, kannattaa odottaa vielä muutama päivä, ennen kuin juo alkoholia. Lääke säilyy jonkin aikaa elimistössä, joten on aina hyvä pelata varman päälle.

Epäselvissä tilanteissa keskustele asiantuntijan kanssa

Pitkäaikaissairauksien lääkityksessä alkoholin käytöstä kannattaa keskustella esimerkiksi hoitavan lääkärisi kanssa. Esimerkiksi verenpainelääkkeiden kanssa alkoholia voi käyttää kohtuudella, kunhan muistaa, että alkoholi voi voimistaa lääkeaineen verenpainetta alentavaa vaikutusta ja ylösnoustessa saattaa huimata voimakkaasti.

Myös apteekkihenkilökunta neuvoo lääkitykseen liittyvien asioiden kanssa.