Borrelioosi ja punkit puhuttavat kesän kynnyksellä. Keskustelupalstoilla moni kertoo sairastavansa kroonista borrelioosia. Osa on tilannut testejä ulkomailta saakka. Pyysimme professori ja infektioylilääkäriä Jarmo Oksia kertomaan, onko kroonista borrelioosia olemassa ja kannattaako testien tilaaminen.
Onko kroonista borrelioosia olemassa?
– Borrelioosi on hoitamattomana krooninen, mutta nykytiedon perusteella tauti on hyvin hoidettavissa 2–4 viikon pituisella antibioottihoidolla. Bakteerien kuoltua potilaalle voi jäädä aaltomaisesti esiintyviä reaktiivisia jälkioireita. Joskus ne voivat hankaloittaa elämää merkittävästi, mutta usein ne kuitenkin sammuvat itsestään muutaman kuukauden kuluessa.
– Nykykäsityksen mukaan nämä oireet syntyvät toistaiseksi tarkemmin tuntemattomilla immunologisilla mekanismeilla. Näitä oireita ei ole syytä nimittää krooniseksi borrelioosiksi, vaan parempi on käyttää esimerkiksi nimitystä reaktiivinen jälkioireisto.
– Vaikeaselkoiset kroonisen väsymyksen oireistot eivät todista kroonista borrelioosia – vaikka Dr. Google ja Dr. Some kuinka selittävät, mitä tarkoittaa ”brain fog”, aivosumu. Tällaiset oireet ovat valikoimattomassakin väestössä yleisiä, eikä niiden syitä voi selvittää pelkällä laboratoriokokeella, kuten verkossa väitetään.
– Laboratoriodiagnostiikkaa tarjotaan väärin perustein ja vieläpä validoimattomilla testeillä. Esimerkiksi joidenkin ulkomaisten laboratorioiden käyttämät lymfosyyttitestit, mukaan lukien CD57-positiivisten solujen osuuden määritys, eivät täytä laaduntarkkailun kriteereitä, eikä niistä pysty päättelemään käytännössä mitään potilaan oireiston syystä.
– Googlea konsultoidessaan potilaan pitäisi pystyä arvioimaan tarjolla olevien laboratoriotestien luotettavuutta, mutta tähänhän hänellä ei useimmiten ole valmiuksia. Suomalaisetkin potilaat ovat lähettäneet verinäytteitään ulkomaille tutkimuksiin ja saaneet vastaukseksi, että lymfosyyttimääritykset viittaavat kroonisen borrelioosin aiheuttamaan immuunipuolustuksen häiriöön – melko suorasukaisia päätelmiä potilasta edes näkemättä.
Lue lisää borrelioosista täältä.
Lähde:
Lääkärilehti 20/15: Tieteellinen pääkirjoitus
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia