Pitkittyneeseen yskään liittyy lähes aina jokin sairaus, ja siksi pitkittyneen yskän takia on mentävä lääkäriin. Yskää pidetään pitkittyneenä, kun se kestää pidempään kuin 4–8 viikkoa.
Aikuisen pitkittynyt yskä
Aikuisten pitkittyneen yskän syynä on usein ylähengitystietulehdus eli flunssa. Hyvin tavallista on myös, että poskiontelotulehdus aiheuttaa yskää, sillä ontelosta nieluun kulkeutuva erite (”räkä”) kutittaa nielussa ja aiheuttaa yskänärsytyksen.
Toinen tavallinen yskän syy on astma. Astma on varsin mahdollinen syy, jos yskijällä on entuudestaan jokin yliherkkyyssairaus, kuten siitepölyallergia (heinänuha) tai atooppinen ihottuma (maitorupi). Myös allergisessa nuhassa muodostuu eritettä, joka voi valua kurkkuun ja aiheuttaa yskää.
Kolmas tavallinen yskän syy on mahansisällön virtaaminen takaisin ruokatorveen (refluksisairaus). Yskänärsytys syntyy, kun hapan mahansisältö nousee riittävän korkealle kurkunpäähän ja suuhun asti. Osa mahalaukun sisällöstä voi valahtaa henkitorveen ja aiheuttaa sitä kautta yskää. Tiettyä verenpainelääkettä (ns. ACE:n estäjiä) käyttävät potilaat voivat myös saada kuivan, pitkällisen yskän, joka poistuu, kun lääke vaihdetaan vaikutustavaltaan toisenlaiseen verenpainelääkkeeseen.
Hengenahdistus sekä yskä (”sydänyskä”) voivat liittyä myös sydämen vajaatoimintaan. Tämä yskä paranee, kun sydämen toiminta palaa normaaliksi.
Tupakointi pahentaa yskää ja ylläpitää sitä. Jatkuva savuärsytys aiheuttaa kroonista keuhkoputkitulehdusta ja vähitellen keuhkoahtaumataudin. Vakavia, mutta onneksi harvinaisempia pitkittyneen yskän syitä ovat keuhkosyöpä, sarkoidoosi ja tuberkuloosi. Käytännössä lähes ainoastaan tupakoitsijat sairastuvat keuhkosyöpään ja keuhkoahtaumatautiin.
Lapsen pitkittynyt yskä
Lapsille yskää aiheuttavat samat syyt kuin aikuisillekin: ylähengitystietulehdukset, astma ja refluksisairaus. Imeväisikäisen lapsen yskä voi johtua myös hengitysteiden rakennepoikkeamasta. Leikki-ikäisen lapsen yskän syy voi olla suusta henkitorveen joutunut vierasesine, esimerkiksi pieni lelu. Kouluikäisillä lapsilla, samoin kuin aikuisilla, yskään voivat vaikuttaa myös henkiset syyt.
Yskän hoito
Yskää hoidetaan hoitamalla sen syytä. Koska pitkittyneen yskän takana voi olla lukuisia syitä, joista osa on vakavia, pitkittyneen yskän tutkimiseen on uhrattava niin paljon vaivaa, että syy löytyy.
Yskän syistä astmaa ja refluksitautia voidaan hoitaa tehokkaasti. Keuhkoahtaumatautiin ja muihin vakaviin keuhkosairauksiin sen sijaan ei ole hoitoa, joka kokonaan poistaisi oireet. Antibiootti auttaa yskään ainoastaan, jos yskän syyhyn liittyy tulehdus.
Ennaltaehkäisy onkin yskän parasta hoitoa: tupakointia ei pidä aloittaa.
Kuva: Panthermedia