Haavan hoito

Pienen pintahaavan voi hoitaa kotioloissa. Muut haavat pitää näyttää lääkärille.

Kesä on puuhailun aikaa ja harva välttyy haavoilta. Pieniä pinnallisia haavoja lukuun ottamatta kaikki haavat vaativat lääkärin hoitoa muutaman tunnin kuluessa.

Pienen pintahaavan hoito aloitetaan pesemällä kädet. Puhdista sen jälkeen haava-alue vedellä ja saippualla tai haavanpuhdistusaineella. Tyrehdytä verenvuoto painamalla haavaa tai puristamalla sen reunoja yhteen.

Peitä haava laastarilla, joka peittää koko haavan. Jos alue on suuri, peitä se sidetaitoksella, jonka kiinnität kiinnelaastarilla.

Tarkista jäykkäkouristus

Muistathan tarkastaa, että haavoittuneella on voimassaoleva rokotus jäykkäkouristusta vastaan. Tämä on tärkeää, sillä jäykkäkouristus on tetanusbakteerin aiheuttama hengenvaarallinen tulehdus.

Näitä bakteereita on etenkin ulosteiden saastuttamassa maaperässä. Tästä syystä lääkärin hoitoon kuuluvat kaikki haavat, joihin on joutunut lantaa, multaa tai hiekkaa.

Suomessa annetaan kaikille lapsille neuvolassa ja koulussa jäykkäkouristusrokotus. Varusmiehet saavat tehosterokotuksen. Rokotus antaa suojan kymmeneksi vuodeksi. Jos rokotuksen saamisesta on kuitenkin yli viisi vuotta, annetaan tehosterokote, mikäli tartuntaa pidetään mahdollisena.

Haavan tulehtuminen

Anna haavan parantua rauhassa ja pidä se puhtaana ja kuivana. Jos haava tästä huolimatta alkaa punottaa, turvottaa, kuumottaa tai kipuilla, voi se olla tulehtunut.

Tulehduksen oireet aiheutuvat elimistön puolustusmekanismeista. Elimistö pyrkii tuhoamaan bakteerit lisäämällä valkosoluja ja verenkiertoa tulehdusalueella. Turvotus ja verentungos kudoksessa aiheuttavat kipua. Tulehdus voi levitä haavasta imusuonistoa pitkin imurauhasiin, jolloin imusuonitulehdus näkyy etenevänä punaisena juovana.

Lääkärin hoitoa vaativat haavat

Kaikkia haavoja ei voi hoitaa kotona. Seuraavat haavatyypit pitää mennä näyttämään lääkärille. Akuuteissa tapauksissa soita hätänumeroon 112.

1. runsaasti vuotavat haavat

Lue lisää: CRP - mitä se kertoo?

2. syvät pistohaavat

3. haavat, joihin on joutunut hiekkaa tai multaa

4. eläinten ja ihmisten puremat

5. haavat, joissa epäillään olevan vierasesine

6. tulehtuneet haavat.

Lähde:
Terveyskirjasto

Tarkastanut:
Maaret Castrén
professori

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia