Eturauhassyöpä on miesten tavallisin syöpä

PSA-kokeen myötä eturauhassyöpä todetaan nykyään usein hyvin varhaisessa vaiheessa, ja siksi tämän taudin ilmaantuvuus on tilastoissa kasvanut huimasti. Kuitenkaan kuolleisuus ei ole muuttunut.

Eturauhanen on tarpeen siemennesteen muodostumiselle. Tämä rauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella. Virtsarakosta tuleva virtsaputki kulkee eturauhasen lävitse. Iän myötä rauhanen usein kasvaa, ja tämä vaikeuttaa virtsan kulkua rakosta ulos. Virtsakaari lyhenee ja mies joutuu tyhjentämään puutteellisesti tyhjenevän rakkonsa tavallista useammin, myös öisin.

Joskus eturauhasen kasvutapakin muuttuu. Hyvänlaatuisen liikakasvun lisäksi voi ilmaantua syöpäkasvua. Eturauhassyöpä voi antaa samanlaisia oireita kuin liikakasvu, mutta se voi myös olla oireeton.

Toteaminen

Oireisen potilaan eturauhassyöpää epäiltäessä lääkäri tunnustelee eturauhasta peräsuolen kautta ja määrää verikokeita. Käyttöön on saatu eturauhassyöpään viittaava verikoe, PSA (prostataspesifinen antigeeni). Jos verikokeen tulos on poikkeava, lääkäri tekee lisätutkimuksia, kuten eturauhasen ultraäänitutkimuksen ja hän voi ottaa eturauhasesta neulalla koepaloja. Normaali PSA-tulos on yleensä (muttei aina) sen merkki, ettei eturauhasessa ole syöpää. Joskus lääkäri toteaa eturauhasessa kyhmyn (syöpäpesäkkeen) tunnustellessaan eturauhasta sormella peräsuolen kautta. Joskus tauti taas ilmenee vasta myöhään, kun se on jo lähettänyt etäpesäkkeitä. Silloin oireena voi olla luustoon muodostuneen etäpesäkkeen aiheuttama kipu tai luun murtuminen.

Eturauhassyöpä on miesten tavallisin syöpä Suomessa. PSA-kokeen myötä eturauhassyöpä todetaan nykyään usein hyvin varhaisessa vaiheessa, ja siksi tämän taudin ilmaantuvuus on tilastoissa kasvanut huimasti. Kuitenkaan kuolleisuus ei ole muuttunut, vaan tähän syöpään kuolee ja on kuollut vuosittain Suomessa noin 800 miestä. Oireettomien henkilöiden seulontoja ei voida suosittaa, koska tällä tavalla löytyneistä syövistä vain pieni osa myöhemmin kasvaisi ja aiheuttaisi oireita. Suurin osa seulonnassa kiinni jääneistä saisi näin hoitoa ja hoidon haittoja aivan turhaan. Tähän asti ei ole pystytty osoittamaan, että eturauhassyövän seulonta pidentäisi elinikää.

Hoito

Eturauhassyövän hoitomuodot ovat taudin aktiivinen seuranta, eturauhasen poistoleikkaus, sädehoito sekä testosteronin eli miessukuhormonin vaikutuksen estämiseen tähtäävät lääke- ja leikkaushoidot.

Koska eturauhassyöpä voidaan siis todeta varhaisessa vaiheessa ja koska tiedetään, ettei syöpä suinkaan aina kasva saati leviä, on mahdollista, että taudin kehitystä jäädään seuraamaan. Aktiivisessa seurannassa mitataan määrävälein PSA-arvoa ja muita eturauhassyövän kasvua ja kokoa määrittäviä tekijöitä. Vasta jos ne muuttuvat syövän kasvun merkkinä, ryhdytään esim. poistoleikkaukseen tai muihin hoitoihin. Näin potilas voi elää normaalia elämää pitempään kuin muuten.

Eturauhasen poistoleikkaus voi tulla kyseeseen, jos syöpäkasvain on pieni ja potilaan arvellaan hyötyvän leikkauksesta. Eturauhasen poistoleikkaus on verraten suuri toimenpide, ja siihen liittyy myös haittojen mahdollisuus, kuten erektio-ongelmat ja virtsan karkailu. Hyöty on sitä suurempi mitä pienempi on syöpäkasvain ja mitä nuorempi on potilas.

Paikallisesti kohdistettua sädehoitoa voidaan antaa joko sädehoitolaitteella tai sijoittamalla säteileviä metallihiukkasia itse eturauhaseen. Jos syöpäkasvain on pieni, potilas voidaan parantaa syövästä sädehoidolla.

Miessukuhormonin vaikutuksen estäminen on usein keskeinen tapa hoitaa eturauhassyöpää. Tiedetään, että miessukuhormoni ylläpitää eturauhassyövän kasvua ja että tämän hormonin vaikutuksen estäminen on siksi tehokas hoitomuoto. Miessukuhormonin vaikutusta estetään joko lääkkeillä tai poistamalla kivekset. Sivuvaikutuksena tästä hoidosta on usein hikoilutaipumus ja kuumat aallot. Myös erektio heikentyy. Jos hoitoa jatketaan pitkään, lihasmassa vähenee ja luusto haurastuu.

Näitä eri hoitoja annetaan potilaan yksilöllisen tilanteen mukaan. Kulloinkin valittavaan hoitoon vaikuttavat mm. potilaan ikä, kunto, muut sairaudet, kasvaimen koko, kasvaimen kasvutapa ja syövän levinneisyys.

Lisätietoa:
Eturauhassyövän käypä hoito potilasversio
Terveyskirjasto
Suomen eturauhassyöpäyhdistys

Tarkastanut:
Marja Aira
LT, yleislääketieteen erikoislääkäri

Kuva: Pixmac