Lainaan vaalikyselyiden ovensuukysely-sanaa, sillä se sopii meihin lääkärin vastaanotolla kävijöihin, hiukan merkitystä muuttaen. Monesti muistamme, ehdimme tai jopa uskallamme esittää tärkeät kysymykset tai huolet vasta pois lähtiessä kun takki on jo päällä ja käsi ovenkahvalla.
Itse toimin välillä näin, vaikka olisin kuinka etukäteen kirjoittanut lapulle mitä minun pitää muistaa kertoa ja kysyä. Viime käynti todisti, että näin käyttäytyvät muutkin. Odotin lähellä vastaanottoa vuoroani, kun edellinen potilas vai pitäisikö sanoa nykytermein asiakas oli poistumassa ja ilmeisesti jo avannut välioven, koska kuulin hänen kysymyksensä. Se alkoi kovin tutusti ”kysyisin vielä”.
Lääkärin vastausta en kuullut, mutta kävijällä oli edelleen asiaa. Keskustelu jatkui ja aika kului. Kun tahtomattani kuulin kysymykset laskin, että samalla käynnillä ilmeisesti hoitui kolmisen asiaa.
Tietysti aikataulu näin pettää pahan kerran. Pääsin vastaanotolle tunnin myöhässä. Kun oma aikani tuli, en aikatauluahdistukseltani kertonut saati kysynyt puoliakaan siitä mitä olisi pitänyt, kun olin nähnyt jälkeeni jonottavien potilaiden kärsivät ilmeet. Tästä tietysti seurasi, että minun on nyt varattava uusi aika, samasta vaivasta. Arvoisa lukija ehkä sanoo, että oma vikasi, miksi hoppuilit. Vastaan, ettei mielestäni lääkärissä käyntikään saisi perustua vahvimman ja itsekkäimmän oikeuksiin, vaan toiset sielläkin on otettava huomioon, eihän kyse ollut välittömästä hengenvaarasta.
Kansakoulupohjaisella matematiikalla lasken, että tämä on hölmöläisen hommaa. Jonkun ”aikamaakarin” pitäisi istua kärpäsenä katossa ja rakentaa aikataulut uuteen uskoon niin, että niin varsinaiset kivut ja säryt kuin niihin liittyvät kysymykset ja huolet ovensuukyselyineen ehdittäisiin kunnolla tutkia ja läpikäydä kuten tunnollinen tohtorimme teki mutta ilman aikataulukaaosta.
Luulen, että käyttämällä enemmän aikaa kuluisi vähemmän aikaa eli säästettäisiin, kun vältyttäisiin turhilta lisäkäynneiltä, venyviltä jonoilta, pettäviltä aikatauluilta ja hermostuneilta potilailta. Säästettäisiin myös lääkärien voimia. Tämä tunnollinen tohtori soitti minulle koetulokseni illalla kahdeksalta. Aika pitkä päivä.
Leena Mallat
Kirjoittaja on 63-vuotias eläkkeellä oleva toimittaja, joka on sairastunut rintasyöpään, lymfoomaan ja eteisvärinään.