Käyttekö kampaajalla tai parturilla?
Luultavasti kyllä.
Vaihdatteko kampaajanne tai parturinne joka kerta?
Luultavasti ette.
Arvostatteko sitä, että kampaajanne tai parturinne tuntee teidät ja järjestää teille ajan sellaista tarvitessanne?
Luultavasti kyllä.
Hiustemme hoidossa palvelujen saatavuus ja jatkuvuus on meille tärkeää. Saatavuus ja jatkuvuus ovat myös perusterveydenhuollon yleislääkärin työn kulmakivet. Jos potilas ja lääkäri tuntevat toisensa ja potilas voi tavata lääkärinsä häntä tarvitessaan, potilaitten terveysongelmat tulevat paremmin käsitellyiksi oikeaan aikaan.
Tukeeko suomalainen terveydenhoitojärjestelmä lääkärien saatavuutta ja hoidon jatkuvuutta? Nähtävästi ei, koska lääkärien vastaanotoille on vaikea päästä, eikä potilas useinkaan tapaa samaa lääkäriä toista kertaa.
Suomalainen tapa tuottaa perusterveydenhuollon lääkäripalveluja perustuu teolliseen ajatteluun. Teollisessa tuotannossa on olennaista tuotannon keskittäminen ja pyrkimys standardoituihin tuotantomalleihin. Näin on meillä perusterveydenhuollossakin. Pienet, lähellä potilaita olevat terveysasemat lakkautetaan ja lääkärit siirretään kymmenien lääkäreiden terveystehtaisiin. Toimintaa kehitetään kohti standardoituja hoitoprosesseja, joissa potilaan ja lääkärin henkilökohtainen suhde ei ole tärkeää.
Toisin on muualla Euroopassa, jossa lääkärit työskentelevät pienillä, korkeintaan muutaman lääkärin yhteisvastaanotoilla lähellä potilaitaan. Potilaitten ja lääkäreiden välille syntyy luottamuksellisia suhteita, jotka kestävät parhaimmillaan vuosikymmeniä ja potilas saa lääkärilleen ajan sitä tarvitessaan.
Olemmeko me Suomessa oivaltaneet terveydenhuollossa jotain, jota muualla maailmassa ei ole vielä ymmärretty?
Hiustemme leikkuussa palvelujen saatavuus ja jatkuvuus ovat meille tärkeitä. Muut ruumiimme osat voimme hyvin hoidattaa teollisena liukuhihnatyönä, jos satumme jollekin lääkärille ajan saamaan.
Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästelee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.
Lue muita Raimo Puustisen kirjoituksia:
Potilaan kertomus ja lääkärin tulkinta
SOTEn pitkä historia – miksi se on niin vaikeaa?
Dyskrasia, MBD, homoseksuaalisuus... diagnoosit tulevat ja menevät