Nyt taistellaan Suomen tulevaisuudesta. Päämäärästä säilyttää Suomi hyvinvoivana valtiona ollaan yksimielisiä. Strategiasta mitellään. Taktiikasta tapellaan. Sotaisat termit sopivat hyvin käynnissä olevan yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun. Kestävyysvajetta paikataan uudistamalla sote-järjestelyt, pidentämällä työuria, karsimalla kuntien tehtäviä, keventämällä hallintoa ja purkamalla tiukkapipoisia normeja. Yleisellä tasolla on helppo olla samaa mieltä.
Mutta mitä ihmettä tällä listalla tekee aikuisten suun terveydenhuoltopalvelujen karsinta? Jos vielä joku on epätietoinen tämän murskatoimen vaikutuksista kerrattakoon: aikuisia ei enää hoidettaisi terveyskeskuksissa. Monelta palvelut karkaisivat maantieteellisesti ja taloudellisesti saavuttamattomiksi. Iso osa henkilöstöä olisi vapaa harjoittamaan ammattiaan jossain muualla.
Toimittaja Teija Sutista lainaten päättäjä tarttuu kuin hukkuva oljenkorteen ehdottaessaan säästökeinoksi suun terveydenhuollon alasajoa. Rahasäästöt olisivat mitättömiä. Sen sijaan vuosikymmenten kehittämistyö tuhottaisiin, terveyttä menetettäisiin ja yhteiskunnan kustannukset kasvaisivat hoitojen viivästyessä. Epätasa-arvo ja terveyserot lisääntyisivät.
Olen yleensä puolustanut poliittisia päättäjiämme. He joutuvat perehtymään itselleen vieraisiin asiakokonaisuuksiin. Päätöksentekoon he tarvitsevat asiantuntijoiden apua. Usein olen itsekin saanut jakaa tietoa suun terveydenhuollosta ja tuntea, että asiantuntijaa kuunnellaan. Viime syksystä vaikuttamista on tehty paljon ja erityisesti nyt, kun myös sairausvakuutuskorvauksiin esitetään neljänneksen leikkausta.
Lyhytnäköisyydestä ja ymmärtämättömyydestä tekisi nyt mieli näitä ehdottajia syyttää. Ei oivalleta, että suu hampaineen on erottamaton osa hyvinvointia ja niiden sairaudet osa terveydenhuoltoa. Ihan yhtä lailla kuin on polven tai vatsan hoito. Todetaan vain, että no, jostain on leikattava. Ja hammas- ja suusairaudethan ovat itse aiheutettuja ja kuin kynsien hoitoa. Jokainen hoitakoon miten lystää.
Onneksi suun terveydenhuollolla on puolestapuhujia kautta puoluekentän. Silti hampaissa olo raivostuttaa. Päättäjiltä on lupa odottaa faktoihin perustuvia päätöksiä.
Anja Eerola
Kirjoittaja on Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja